Saturday, July 25, 2009

Touch up body kereta


Kereta korang boleh digunakan selama mana korang mahu kalau korang sentiasa menjaganya.Dalam keadaan ekonomi yang serba menbangun ini sudah tentu korang nak kereta korang boleh pakai lama kan ?jadi sendiri mau ingatlah beb!

Walaupun aku ni foreman tapi aku nak juga kasi tau pasal touch up body ni kena jaga gak supaya kereta nampak cantik dan lepas tu kalau ada lah rosak pasal enjin korang fikir2kan pasal kereta korang dah cantik jadi jangan lah kasi rosak enjin pulak sebabnya kalau enjin rosak body cantik boleh letak kat muzium kereta tu beb!

Kalau korang selalu tak kisah pasal touch up body ni kereta korang jadi lebih teruk sebab batu kecik,tar jalan dan bendalah yang boleh melekat macam cat ke, dsbny jadikan kereta korang berlunbang-lubang pada akhirnya,jadi kereta tu tak berapa sesuai pakai lama.

Aku sarankan korang hantar ke kedai body kereta ataupun kalau korang malas ke atau nak jimat lagi boleh guna thinner ckit je!Yang nie penting ckit je tau,ambik kain bersih letak thinner 4-6 titik je kemudian gosok kat mana kena cat atau tar jalan pelan2 kalau tak cat sumer tanggal nanti, kereta korang jadi lebih tak cantik dah kena touch up cat baru lak nak kasi samakan warna.


Kat bumper pun boleh gak kasi bersih tapi kena ingat pesanan tadi( penting ckit je tau,ambik kain bersih letak thinner 4-6 titik je kemudian gosok pelan-pelan)

Kalau korang nak senang antar kat ketuk body suruh dia touch up tapi jangan lupa sediakan ongkosnya!Kalau nak citer pasal ketuk dan cat ni banyak lagi tapi aku nak sentuh pasal wiper pulak,selalunya wiper bila kena panas lelama jadi tak berapa bagus bila sapu air kat cermin depan kereta,jadi biasa-biasakan le bila cuaca panas dah tu letak kat open air parking pastikan wiper korang angkat supaya tak le asyik beli wiper je!Kejap2 beli wiper , korang kena panggil mamat wiper nanti!HaHa!

Aku ingat lain kali kita jumpa lagi pasal lain pulak berkenaan kerosakan kereta dan hidup ini,ada kaitan tu kereta dengan hidup ni sebab kita tak lari dari hidup dengan memandu kereta. Sekian

No comments:

Post a Comment