Dimana letaknya pin tukaran pada gearbox auto.Dalam video dibawah terdapat satu pin berbentuk gerigi dan mempunyai cangkuk yang dimasukan kedalam gerigi gear.Pin tersebut banyak menyebabkan peralihan gear yang tidak elok,kadangkala beralih dengan sendiri disebabkan pin yang rosak atau haus.Ini boleh memberikan ketidakselesaan dalam pemanduan.

VIDEO DI SINI

Ini adalah video yang menunjukan bagaimana auto transmisi dibuat dan bagaimana cangkuk atau pin yang kegunaanya untuk mengalihkan gear berfungsi.
Tanda-tanda awal kerosakan pin dalam auto transmisi ini ialah:-

1.Gear susah masuk dan lambat
2.Alihan gear yang tak menentu dan RPM jadi tinggi
3.Minyak gear auto bocor banyak
4.Menukar gear tidak habis,seperti 1 dan 2 serta 3 tanpa gear 4
5.Tiba2 terasa seperti gear turun atau naik seperti dari2 ke 3 dan 3 ke 4 serta 4 ke 3

Cara penyelesaian seperti menukar minyak gear,servis auto filter dan memastikan minyak gear tidak bocor adalah pra-penyelesaian sebelum ia menjadi lebih teruk.

Jika tanda2 awal sedemikian berlaku segeralah menukar minyak auto dan filter serta diservis kotak auto filter dan dibersihkan serta nyah kebocoran seperti memastikan gasket dan oil seal drive shaft pada kiri dan kanan gearbox ditukar boleh mengembalikannya semula gearbox tersebut pada fungsi selancar asal dan juga mengelakan kos membuka dan menukar pin yang lebih tinggi.

Comments