Friday, June 18, 2010

Bola,bola,bola


Bola,bola,bola .Hari ini genap 20 perlawanan bola sepak dunia berlangsung yang mana tidak ada satu pasukan pun yang berjaya mencapai kemenangan dalam 2 perlawanan berturut-turut melainkan pasukan Argentina.walaupun blog ini aku khaskan untuk menepati sasaran post dalam kerosakan kereta tapi olehkerana demam bola yang melanda seluruh duni tidak dapat tidak terpaksalah aku teruskan juga dengan post bola.

Bola sepak dah jadi satu sukan yang paling terkenal diseluruh dunia dan dunia telah menghabiskan berbillion ringgit dan mungkin lebih dari itu untuk membina stadium,peralatan dan kemudahan perlawanan,termasuklah negara kita Malaysia yang bannyak meniup semangat juang pasukan negara dengan wang ringgit.Terimakasih kepada Malaysia dan pasukan negara dengan pencapaian setakat ini.




Dalam memperkatakan bola ini didalam sistem kenderaan juga tidak dapat lari dari menggunakan bola ,tetapi bola daklam sistem kenderaan adalah diperbuat dari besi padu.

Bola-bola yang terdapat dalam sistem kenderaan seperti kereta terdapat di sistem roda dan sistem enjin sahaja.Didalam sistem roda ianya terdapat pada drive shaft,bering roda,rod stereng dan join(penyambungan).Manakala dalam sistem enjin bola-bola kecil digunakan dalam karburator untuk membancuh minyak dari habuk kecil serta debu supaya sistem karburator berjalan sempurna.



Gambarajah di atas menunjukkan beberapa kedudukan bola besi yang digunakan dalam beberapa komponen kereta seperti yang disebutkan tadi.Jadi sesuai sekali bila tiba demam bola ingatkan kereta korang samada komponen diatas berada dalam keadaan baik atau tidak.Jika terdapat satu darinya seperti dalam sistem roda tidak berada dalam keadaan baik keadaan boleh jadi seperti ini .Ini adalah akibat sekadar ingatan bukan tujuan menakutkan!




sekian wassalam.







Tuesday, June 15, 2010

Jug besar


Jumbo jugs?Pelik tetapi inilah hakikatnya.Ini adalah post biasa yang aku rasa boleh membuatkan blog ini lebih santai dan tidak terlalu fokus kepada katakunci kerosakan malah lebih kepada blog yang korang boleh sekali2 rasa senang dan rehatkan minda.Ini juga adalah salah satu tips berkenaan Google Adsense yang mudah jika korang nak berjaya dalam blog Google Adsense.Jika nak cari katakunci boleh cuba dekat sini.


Mencari Katakunci

Katakunci jumbo jugs ini aku ambil kerana aku terlihat satu video dalam youtube berkenaan big jug yang aku rasa lucu gak lah jadi aku terus cuba pula katakunci jumbo dan terdapat pula perkataan jumbo cars,loan dan sebagainya.Tetapi pada hemat aku korang jangan masuk semua dalam blog katakunci jumbo jugs ini kerana ianya bahaya dan tidak sehat untuk minda dan boleh membawa kepada kerosakan.


Cuba lihat gambar ini semuanya jumbo jugs yang bermaksud besar-besar belaka!Tetapi daripada semua gambar jumbo jugs di atas pernah kah kita terfikir bahawa walaupun jumbo jugs ini nampak besar tetapi muncungnya tetap kecil jadi begitulah juga dengan membuat blog Google Adsense ini ,ianya susah pada mulanya tetapi boleh menampung muatan yang berlipat kali ganda seperti menuang air kedalam jumbo jugs ini sedikit-sedikit tetapi boleh bertahan lama dek kerana boleh menampung isian yang besar.


Kalau nak diminum sehingga habis pada masa yang singkat bukan mudah melalui jumbo jugs ,begitu juga Google adsense tuang sedikit-sedikit lama-lama daripada pendapatan pasif menjadi kepada pendapatan aktif.




Wednesday, June 9, 2010

Masalah pemuka kunci atau ignition



Salam,

Aku suka nak sentuh tajuk mengenai pemuka kunci atau lebih senang perkataan yang selalu aku guna iaitu ignition kerana banyak terdapat kereta yang dihantar ke mekanik selalunya mempunyai masalah demikian.

Sekadar memberi renungan dan iktibar kepada pengguna kereta jika tiba-tiba kereta tak dapat dihidupkan samasekali dan dashboard meter tidak berfungsi.Ini adalah kerana banyak sebab tapi sebab yang utama adalah ignition body yang selalunya mempunyai masalah sesentuh setelah lama digunakan.

Kebanyakan pengguna kereta akan berasa panik jika lampu2 diatas dashboard tidak berfungsi langsung,ini menyebabkan kereta tidak dapat dihidupkan terus dan pengguna akan panik kerana ini melibatkan kos yang banyak jika keseluruhan sistem wayar mengalami kerosakan.Tetapi suka aku nak ingatkan keadaan ini kebiasaannya selalu disebabkan oleh ignition body(badan pemuka kunci kereta) yang mengalami terlalu banyak gegaran dan kehausan akibat lama digunakan.Ini selalu terjadi kepada kereta-kerta proton dan Perodua yang banyak menggunakan ignition berwayar sesentuh suis kurang padat.Mungkin untuk mengurangkan kos meningkat kereta buatan kita menggunakan produk2 sedemikian.




Pengguna kereta tidak perlu khuatir kerana kos untuk ignition body jika ditukar tidak mahal ia sekitar dibawah RM100-RM150 sahaja jika dibandingkan dengan menukar keseluruhan sistem wayar yang mencecah ribuan ringgit.



Oleh itu korang tidak perlu panik jika menghadapi kerosakan sedemikian.Ini adalah masalah biasa yang selalu terdapat pada kereta buatan Malaysia selain daripada masalah bateri,pemuka meter(dashboard meter) dan keselruhan wayar serta relay(wiring system).

Sekian,




Monday, June 7, 2010

Buat duit dengan blog bahasa Malaysia dan Google Insight

Salam,


Post yang tidak terdapat dalam intisari post blog kerosakan kereta adalah post mengenai blog Google Adsense.Seperti mana yang kita ketahui ramai yang menggunakan Google sebagai browser dan tidak kurang juga yang menggunakan aplikasi lain seperti video(Google video),pengiklanan (Google Adwords dan Google Adsense),perhubungan (Google Chat),Blog (Google Blogspot.com) ,Google homepage dan sebagainya.

Samada anda sedar atau tidak sedar Google banyak memberi peluang kepada pengguna untuk menikmati sekali pendapatan bersama dengan Google melalui banyak cara contohnya Google Adwords dan google Adsense.Dua cara ini adalah dengan mendapatkan pendapatan pasif daripada pengiklanan yang menyiarkan iklan di laman Blog atau website anda.Cara ini amat mudah dan kebiasaannya ramai pengguna internet akan menyediakan satu ruang untuk mendapatkan sedikit pendapatan dari Google Adsense dan Adwords ini.

Baru-baru ini pula Google telah melancarkan Google Insight yang memberi peluang untuk pengguna Google menyenaraipendek sesuatu produk atau laman yang paling digemari diseluruh dunia.Carakerja ini amat penting untuk blogger yang inginkan pendapatan komisyen dari produk Amazon,Ebay dsbnya.



Untuk mereka yang belum tahu mengenai Google Adsense anda boleh layari banyak blog berkenaan Adsense dan Adwords ini.tapi kebanyakannya terlalu komplikated dan amat susah untuk difahami dengan cara cepat atau pantas.Akantetapi ramai daripada pengguna internet tahu bagaimana hendak membuat blog atau website tetapi tidak tahu pula ingin meletakkan iklan Google Adsense bagi blog berbahasa Melayu dsbnya.Ini adalah kerana iklan Google hanya menyiarkan iklan untuk blog berbahasa inggeris sepenuhnya.

Ramai dari pengguna internet gemar membuat blog mudah seperti blog keluarga,blog masakan,blog percutian keluarga dan blog santai seperti blog perjalanan kehidupan seharian.Ini adalah amat bagus sekali bagi kerana ini adalah cara mudah yang ingin tenagakerja blog kerosakan kereta kupas dan berikan idea bagaimana mendapatkan wang dari blog berbahasa melayu seperti ini.Permudahkan diri anda sambil menjana wang dari blog anda.

Cara yang amat mudah adalah dengan menambah sedikit html ataupun meletakkan kod bahasa dalam html iklan Google seperti berikut:-
(Perhatikan pengubahan kod dibawah)


Jika tanpa penambahan kod google_language="en"; seperti diatas didalam mana-mana blog berbahasa Malaysia anda tidak akan dapat melihat iklan google langsung setiap kali anda menggunakan kod adsense tersebut samada di blog ataupun website melainkan anda menggunakan kod html adsense yang tersedia ada.


Dengan sedikit penambahan kepada kod tersebut anda akan memanafaatkan blog anda dengan iklan dari Google Adsense dlm Bahasa Malaysia dan seterusnya blog anda akan menjana wang dari Google tidak kira blog anda blog rasmi ataupun sekadar blog harian dalam topik yang mudah seperti blog yang telah dinyatakan seperti diatas.Jadi kesimpulannya untuk menjana duit dengan senang melalui blog ialah dengan membina blog dalam kategori yang anda suka dan letakan iklan Google adsense.anda tentu berjaya jika anda terus mencuba.

Pada waktu ini Google telah membuka laluan kepada Blog Bahasa Malaysia untuk diletakan iklan Google Adsense ,tak perlu lagi penambahan kod seperti diatas.Pastikan tidak mengubah kod adsense jika tidak mahu dibanned oleh Google.(updated at 10 a.m 4/11/2012

Sekian!Wassalam








Sunday, June 6, 2010

Salam satu malaysia

Salam satu malaysia,

Pada pagi nie 7hb jun 2010 suka tenaga kerja blog kerosakan kereta merangkaikan semua yang dah tertinggal yang ingin diucapkan iaitu Selamat hari Keputeraan baginda Sultan Mizan Yang dipertuan Agong Malaysia,Selamat kembali ke Malaysia bagi sukarelawan kita dalam misi bantuan Gaza ke Palestine,Selamat hari guru dan akhir sekali Selamat menyambut musim bola piala dunia yang tinggal 4 hari saja lagi.

Dalam kesibukan tugas dan agenda invidu seharian diharap kita sebagai rakyat malaysia tidak ketinggalan dalam menyumbang bakti dan sokongan kita kepada mereka yang memerlukan seperti usaha sukarelawan kita dalam misi bantuan perubatan,pakaian dsbnya ke Gaza.ini sahaja yang dapat kita lakukan buat masa ini kerana badan dunia sendiri belum dapat memberikan harapan besar untuk saudara islam kita di palestine.

Tenaga kerja blog kerosakan kereta menyokong penuh usaha murni saudara sukarelawan kita yang membuat sumbangan besar dalam misi tersebut walaupun menghadapi rintangan ditahan oleh pihak tentera Israel kira-kira 12 hari lamanya.Usaha murni sukarelawan ini juga diharap dapat diteruskan seperti kata Perdana Menteri kita yang beranggapan 12 sukarelawan ini adalah wira negara yang akan memberikan contoh terbaik untuk generasi kini dan akan datang.




Sekian.