Thursday, December 17, 2009

Hijrah Malaysia 1 muharram 1431

Salam,
Alhamdulillah syukur kerana dapat sekali lagi merayakan dan mencernakan dunia dalam tahun baru 1 muharram 1431 hijrah bersamaan 18 december 2009.Dah banyak gak kejayaan Malaysia sebagai permulaan menyambut 1 muharram ni,umpamanya dengan kemenangan ke atas vietnam 1-0 dalan sukan SEA semalam .Walaupun 1-0 tapi kita dapat gak mengembalikan semula emas kepada negara yang dah 20 tahun tak merasa sejak 1989.Tahniah kepada semua pemain bawah 23 tahun Malaysia walaupun tiada sokongan perbelanjaan dari kerajaan Malaysia tapi FAM telah membuktikan percaturan mereka dengan menghantar skuad Malaysia dalam sukan SEA kali ini berbaloi.


MALAYSIA 1 VIETNAM 0



Banyak juga perancangan dan perlaksanaan ke arah hijrah pada tahun 1431/2010 nie termasuk jugalah rancangan PROTON  yang bakal melancarkan sebuah lagi PROTON sedan berbentuk Waja yang meningkatkan prestasi dan sentuhan Mitsubishi Lancer 2.0 GT.Tahniah juga kepada pasukan PROTON yang cuba meningkatkan prestasi jualan kereta nasional.Aku harap akan ramai warga Malaysia beralih kepada buatan Malaysia walaupun keyakinan pengguna kereta Malaysia agak menurun abad ini.

WAJA CPS ENGINE+EXORA CPS ENGINE



Pada 2010/131 hijrah nie juga kita akan menyambut 16 september sebagai hari Malaysia.Kemungkinan hijrah terbesar Malaysia bermula 2010 ini ialah mengenai perubahan iklim yang mendesak lagi kritikal pada masa ini. Diharapkan persidangan Copenhagen mencapai katasepakat dan perjanjian dimeterai supaya isu perubahan iklim yang ketara ini diambilkira dan langkah-langkah pengawalan dapat dilaksanakan.Tahniah kepada Mohd Najib Razak yang mempertahankan pendirian Malaysia dimata dunia bahawa Malaysia mahu negara maju memberi komitmen bagi pengurangan pelepasan karbon dioksida atau gas rumah hijau yang tetap dalam jangka waktu tertentu dan diwujudkan dana dengan nilai yang munasabah untuk kegunaan negara membangun.Langkah Mlaysia tidak menyokong isu ini dikaitkan dengan perdagangan adalah amat baik sekali.


Tapi ada gak yang tak berapa enak yang akan berlaku pada 2010 ini,salah satunya perlaksanaan GST (cukai barangan dan perkhidmatan).Bila ini dilaksanakan alamatlah sekali lagi barangan dan perkihidmatan akan tambah harga,ini tak sodap dongar nie,peniaga kena cukai diorang belasahkan pulak pengguna,pengguna terpaksalah tanggung kerana kita adalah pihak terakhir dalam rantaian ekomomi,tapi harus diingat ini masalah global semua tanggung kerana setiap dari kita adalah pengguna juga.

Semuga 1 muharram adalah penyuntik semangat dan motivasi umat Islam kearah kemajuan negara,agama dan bangsa.

sekian-wassalam

Tuesday, December 8, 2009

Top overhaul sendiri (DIY)


Banyak post terdahulu yang tidak dapat aku sentuh secara menyeluruh berkenaan dengan top overhaul ini.Top Overhaul adalah berkenaan buka silinder enjin dengan sepenuhnya sehinggalah kepada buka injap minyak dan ekzos..Setelah silinder enjin diturunkan dari badan kereta ,maka bermulalah proses top  overhaul .

Top Overhaul terdapat dalam 2 kategori iaitu top overhaul petrol dan top  overhaul disel .Tapi kali ni aku nak terangkan mengenai top overhaul enjin petrol..



Sebab utama Top Overhaul dilakukan:-

1.Enjin mengalami kepanasan sehingga melebihi paras normal setengah pada meter penunjuk
2.Injap patah
3.Rocker Arm retak
4.Timing belt putus 5,Enjin tiada pick up walaupun klac plate masih baik disebabkan karbon banyak dalam head dan permukaan blok
6,Prestasi enjin yang menurun mendadak
7.Minyak hitam sentiasa kurang walau tiada kebocoran ketara pada gasket
8,Enjin gegar dan satu dari plug tidak berfungsi ,enjin jalan 3 silinder sahaja



Mula-mula kena tahu mengenai komponen-komponen yang akan dibuka dalam proses top  overhaul ini:-
1.Kebuk silinder(cylinder head)
2.Injap minyak dan exhaust(exhaust valve,fuel valve)
3.penahan injap( valve seal)
4.Spring injap(valve spring)
5. Penahan penyebar api(Distributor seal)
6.Penggerak (Rocker Arm Pulley)
7.Pemegang (Rocker arm)
8.gasket silinder(head gasket)
9.Skru silinder

Ini adalah bahagian-bahagian penting dalam proses top overhaul(overhaul atas) dalam enjin kereta.Proses ini bermula setelah dibuka kebuk silinder,ceraikan segala komponen-komponen diatas,kemudian melakukan pembersihan atau pencucian bakaran karbon pada piston,dan kebuk silinder.Cuci dengan petrol atau disel.Pastikan timing belt telah dimarking sebelum meneruskan membuka timing belt dan silinder head.

Setelah semuanya telah dilakukan,bermula proses kedua top overhaul iaitu melakukan menggeser injap(grind valve).permukaan injap harus diratakan supaya tidak berlaku kebocoran minyak hitam diatas piston yang boleh menyebabkan kerosakan enjin serta tidak dapat hidup sempurna.

Grind injap tersebut dan carikan permukaan rata dan ujikan dengan minyak setelah dipasang semula.Segala valve seal harus ditukar,dan kalau boleh sekali dengan valve spring serta semua gasket berkaitan..


Setelah proses pembersihan,grind valve dilakukan pasang semula dan ketatkan segala skru kebuk silinder dah harus pastikan gasket telah ditukarTop overhaul akan lebih sempurna jika semasa mengetatkan skru diatas kebuk dengan penggunaan top wrench yang boleh laras.

Peringatan-sebelum skru dipasang pastikan semua injap berada pada kedudukan yang betul iaitu bila injap minyak terbuka injap exhaust tertutup dan juga sebaliknya.Jika ini tidak dipastikan kemungkinan akan berlaku perlanggaran valve dengan piston dan menyebabkan kerosakan pada piston.


Top overhaul adalah proses yang mudah semasa permulaan tapi akhiran yang cukup rumit.Pastikan segala perturan dan amaran diatas dipatuhi jika anda ingin melakukan sendiri top overhaul.Semasa pemasangan timing belt juga pastikan korang dah letakan pada marking yang betul jika tidak enjin tidak dapat dihidupkan dengan sempurna.

Kecacatan biasa jika overheat/enjin tidak stabil masih berlaku setelah top overhaul dilakukan adalah kerana

1)Silinder head yang tidak di skim (jangan skim jika terlalu nipis dapatkan nasihat machinist)
2)Salah marking pada timing belt-tidak tepat satu atau dua gerigi
3)Head gasket yang tidak ditukar
4)Tidak teliti dalam membersihkan serpihan /kotoran pada blok dan silinder
5)tappet yang tidak diselaraskan dengan tepat.

INGIN SAYA TEKANKAN DI SINI BAHAWA APA YANG PENGGUNA KERETA HARUS TAHU SKIM HEAD ADALAH WAJIB UNTUK TOP OVERHAUL SELEPAS ENJIN MENGALAMI KEPANASAN MELAMPAU SAHAJA.

BERITAHU MEKANIK MASING-MASING UNTUK MELAKUKAN SKIM HEAD SEBELUM TOP OVERHAUL DISEBABKAN ENJIN PANAS SAHAJA,WALAUPUN TIDAK MENGALAMI KEPANASAN MELAMPAU SKIM HEAD JUGA BOLEH MEMPERBAIKI PRESTASI ENJIN UNTUK KERETA.

SKIM HEAD ADALAH CARA KERJA DIMANA SILINDER HEAD ENJIN AKAN DICANAI OLEH MACHINIST UNTUK MERATAKANNYA SUPAYA IA JADI RATA SELEPAS MELALUI KEPANASAN ENJIN YANG MELAMPAU.

SKIM HEAD HANYA BOLEH DILAKUKAN OLEH MACHINIST DAN MENGGUNAKAN MESIN KHAS UNTUK MENCANAI SILINDER TERSEBUT PADA KADAR  UKURAN TERTENTU UNTUK SESEBUAH SILINDER

SILINDER HEAD YANG TIDAK BOLEH DICANAI AKIBAT TELAH NIPIS HARUSLAH DIGANTI.





Friday, November 27, 2009

Selamat hariraya korban dan selamat menunaikan haji

Hari in hari jumaat bertarikh 27 haribulan november 2009 bersamaan dengan 10 zulhijjah bulan islam.Jika di Mekah umat Muhammad sibuk bersiap untuk hari ukuf di arafah.Di Malaysia pula sibuk dengan mengorbankan lembu,kerbau dan kambing.

Hariraya haji nie ataupun hariraya korban nie adalah sambutan yang sinonim dengan nabi ibrahim mengorbankan nabi ismail yang kemudian digantikan dengan kibas.Dalam 2009 nie hari raya haji nie jatuh pulak pada hari Jumaat,jadi lepas sembahyang raya ,rehat beberapa jam kenalah menunaikan sembahyang jumaat.

Kalau tak silap aku sebelah timur malaysia nie sambut raya haji atau korban besar-besaran,tak macam sebelah selatan ala kadar saja.



Kat selangor ni surau-surau banyak dah sedia kkan lembu untuk dikorbankan,tempat aku tak terkecuali,aku rasa dalam 4 ekor lrembu ditumbangkan mungkin esok sebab tak banyak masa pagi kerana sembahyang jumaat.


Sedikit sebanyak pada harirayahaji atau korban nie dapatlah kita memanjatkan syukur kehadrat ilahi kerana dapat merayakannya serta kemungkinan ada diantara korang yang menyertai atau menyumbang lembu korban,semuga amalan diterima allah hendaknya.

 Selamat hariraya haji dan muga semua umat islam dapat menunaikan haji ke tanah suci tahun ini dan seterusnya-amin.




YakjujDanMakjuj.com

wassalam-kerosakan kereta

Tuesday, November 3, 2009

Baiki enjin diesel(overhaul)

Sebelum aku terangkan lebih lanjut mengenai enjin diesel ni,aku nak beritahu serba sedikit dulu lah mengenai bagaimana enjin diesel bekerja.Enjin diesel nie bekerja lain sikit kerana ia tak menggunakan plug(palam pencucuh).Ia bekerja secara pancitan minyak yang dibakar sebelum mampatan enjin menggunakan heater sebagai sumber api ,senang cerita bahasa mudahnya sebelum komponen enjin bekerja pembakaran dalam kebuk silinder(cylinder head )bermula.

Enjin diesel adalah enjin berkuasa rendah walaupun c.c dia besar kekadang mencecah 3000 c.c.Pecutan pun lembap le dahtu lambat nak jalan kerana ia tak guna plug(palam pencucuh).Tapi enjin diesel ni boleh bekerja kuat da sebab dia tahan tekanan kuasa tinggi.


Mengikut pengalaman aku enjin diesel tak banyak yang boleh dibuat selain dari overhaul dan tukar enjin ,kerana kompnen-komponen dalaman yang agak mahal dan tidak tahan lama.Overhaul biasanya mekanik tukar:-

1.Minyak enjin
2.silinder head gasket

3.grind valve-atau cuci valve/tukar
4.piston dan ring
5.Liner(alas kebuk piston yang nipis)
6.alat pancitan diesel
7.enjin bearing
8.crankshaft bearing


Enjin diesel ni selalunya banyak asap hitam,disebabkan cara pembakarannya menggunalan pancitan tanpa plug jadi asap hitam banyak le sikit,tetapi boleh dikawal dengan melaraskan pancitan minyak atau bahasa mekanik "buang minyak".Ia boleh dilakukan semasa enjin hidup dengan buang minyak diesel dari injector perlahan-lahan dan jangan biarkan  enjin berhenti .Terus buang minyak sehingga enjin stabil.

Untuk sesiapa yang nak baiki enjin diesel perhatikan juga larasan fuel pump supaya enjin dapat dihidupkan dengan senang.






wassalam

Sunday, October 25, 2009

16 september hari Malaysia

Salam,
Sepertimana yang kita tahu 16 september setiap tahun telah diisytiharkan sebagai Hari Malaysia dan ini bermakna kita menyambut 2 kali hari yang ada kena-mengena dengan Malaysia iaitu 31 Ogos dan 16 september setiap tahun.
Hari-hari penting ini wajiblah diingati walaupun kita duduk dalam negara berbilang bangsa dan kaum tapi kita hanya menggunakan satu Malaysia sebagai bumbung.Kita duduk dalam satu rumah juga walau banyak berbeza pendapat itu adalah lumrah kejadian manusia yang tak boleh dipisahkan sejak azali,senang cerita sejak zaman purba la.
Olehkerana kita semakin bertambah kepadatan penduduk jadi segala macam kerosakan dimukabumi ini semua berpunca dari manusia,kerosakan apa saja semuanya datang dari manusia,manusia rosakan hutan,rosakan alam sekitar,rosakan minda,rosakan fahaman hinggalah kepada kerosakan kereta.Ini pun manusia rosakan juga ,ada yang sengaja duk bakar kereta yang banyak kita jumpa tepi jalanraya yang rentung dsbnya.
Jadi pada post yang pendek ni aku nak kasi ingat bahawa kita nie hidup lum tentu lama jadi ingat2lah pesanan dari Alquran dan Hadis semuga apa yang kita lakukan dapat iktibar pada orang lain dan dapat bekal ke alam Baqa'.Untuk mereka yang berfahaman politik yang ekstrim bawak2lah bersabar jangan sikit-sikit EGM dan tak dapat bekerjasama.eheh ke politik pulak dah,melatah le pulak,yang sebenornya jangan le rosakan minda dan akidah kita kepada Tuhan.Apa2pun...




wassalam-kerosakan kereta

Tuesday, October 20, 2009

Jana wang adsense-satu cara jana wang secara pasif

Jana wang adsense adalah salah satu cara menjana wang secara pasif.Setelah beberapa kali aku buka dan pelajari akhirnya aku buat kesimpulan bahawa penjanaan wang dengan adsense adalah satu cara buat duit secara pasif.Cara ini bukanlah satu cara yang selalu orang tersalah erti bahawa cara ini adalah satu cara yang aktif.Tidak,sebenarnya cara yang aktif adalah cara penjanaan wang dengan perniagaan yang bermotifkan penjualan barang,perkhidmatan dan peruncitan.

Bagi korang yang belum berapa kenal dengan adsense ,boleh cuba dengan blog dan cuba pelajari melalui blog jana wang adsense atau dari mana2 online page..Tetapi harus diingat kerana ianya bukanlah mudah kerana ia memerlukan kesabaran dan ketekunan melainkan jika korang dah ada perniagaan kemudian meletakan adsense,ini adalah yang tercepat dan juga cara pantas mendapatkan wang.

Aku tulis jana wang adsense nie kerana dah lama aku tertarik dengan corak perniagaan pengiklanan nie,ianya lebih tersusun dan teratur tapi tidak mudah.Bagi semua yang minat dengan jana wang adsense nie boleh cuba dapatkan nasihat pakar dari blog jana wang adsense.Ini adalah sebahagian dari buah fikiran aku pasal jana wang adsense dan ianya sekadar satu post untuk bacaan-wassalam


 Kalau macam gini banyaknya jana wang adsense sehari,betul ke jana wang secara pasif ?Aku ingat yang berjaya mendapatkan pendapatan sehari banyak ni mungkin juga dia rajin klik web atau blog orang lain yang ada iklan google adsense.So rajin2 le klik iklan google bila di page oranglain ya!

Nak senang lagi bila masuk kedai orang kenalah bayar walaupun hanya dengan klik !klik lah iklan Google dimana2 blog yang anda layari sebagai hadiah dan saguhati kepada penulis blog yang berikan idea,.cerita atau nasihat dan panduan,

Renungkanlah.wassalam

Wednesday, October 7, 2009

Komponen-komponen kereta yang boleh diservis

Salam,

Olehkerana blog kerosakan kereta ini aku wujudkan untuk membantu semua dalam mencari maklumat yang boleh menyenangkan semua, jadi pada kali ini aku nak beritahu pasal komponen2 kereta yang boleh diservis selain dari servis biasa yang tukar minyak enjin dan oil filter.

Ini juga termasuk dalam salah satu cara yang terdapat dalam kerosakan kereta juga ya!. cara ini adalah cara yang terbaik untuk menukar minyak enjin dan oil filter semua orang boleh buat sendiri kerana prosesnya tidaklah rumit,cuma korang perlukan alat seperti pembuka oil filter,spanar biasa ukuran 17,14 ataupun 12mm diameter.

Kerosakan kereta korang boleh senang dikenalpasti jika kena cara dan kaedah yang betul walaupun hanya sekadar pengetahuan tanpa melakukannya sendiri.



Enjin

1.servis karburator
2.servis alternator
3.servis fuel pump
4.servis starter
5.servis radiator

Aircond

1.cooling coil
2.compressor

Disini aku terangkan sedikit mengenai cara-cara servis alternator kereta dan starter kereta yang tidak begitu rumit.Prosesnya hanya perlu buka starter atau alternator tersebut dan cuci dalamannya dengan petrol atau diesel kemudian gantikan komponen sesentuh elektrik iaitu gentian karbon dengan gentian yang baru.Gentian karbon biasa dipanggil "carbon brass".Alternator dan starter kereta harus diceraikan kepada tiga bahagian supaya senang servis dan tukar gentian karbon.



Radiator kereta pula boleh di servis dengan 2 cara iaitu cara kimia dan cara penggunaan air.
Cara yang biasa digunakan dan senang sekali ialah tanpa menanggalkan radiator dari tempatnya iaitu dengan menyalurkan air dari penutup atas dan buangkan melalui tutup bawah radiator.Lakukan beberapa kali dan kadangkala tutup bahagian bawah dan buang semula air supaya angin terdapat dalam radiator untuk tujuan pembersihan.Isi semula air dan tambahkan coolant untuk penyejukan.



Aku rasa cukup setakat ini dulu dari blog kerosakan kereta, sambungan nya untuk cooling coil dan compressor serta fuel pump di lain post menyusul nanti.

sekian dari kerosakan kereta blog.

Friday, October 2, 2009

Baiki kereta anda dan elakkan kemalangan maut



Dalam post kali ini aku suka nak sentuh dalam hal isu semasa yang hangat diperkatakan mengenai keselamatan jalanraya.Walaupun dalam banyak isu semasa, ada yang isu gempa,isu bencana ,isu jenayah dan sebagainya aku lebih tertarik nak kemukakan isu pasal kemalangan kereta,walaupun ianya bukan dalam kerosakan kereta tapi ini adalah isu penting selain dari bencana alam.

Olehkerana kemalangan jalanraya dapat dibendung pada musim perayaan hariraya kali ini ,jangan pula kita leka bahawa selepas hariraya pun kita takan lari dari kemalangan.Perlantikan datuk Michelle Yeoh sebagai duta kemalangan jalanraya adalah bersesuaian dengan tujuan kerajaan mengurangkan kemalangan kenderaan samada,kenderaan awam,kereta,motosikal dan basikal.

Kerajaan juga pada hemat aku  harus fikirkan  pasal naiktaraf jalanraya supaya kenderaan seperti motosikal kalau boleh setiap lebuhraya ada jalan khas untuknya dan ini adalah yang terbaik sekali dalam mengurangkan kemalangan motosikal setiap hari.

Kalau pandangan mekanik pula ialah setiap kenderaan awam haruslah diketatkan syarat baiki dan selengara kenderaan tersebut supaya tidaklah rosak brek,rosak enjin dan asap tebal yang memenuhi ruang pernafasan kita.

Kalau macam bas dan teksi kenalah baiki kereta tersebut supaya enjin tersebut tidak mengeluarkan asap yang banyak jika kereta atau kenderaan tersebut menggunakan enjin diesel,biarpun penggunaan NGV telah meluas sekarang.

Rosak brek pada kenderaan awam haruslah dibaiki segera ataupun kerajaan boleh keluarkan syarat supaya setiap kenderaan awam seperti kereta,bas dihantar untuk diperiksa oleh Puspakom tanpa bayaran setiap bulan kemudian harus pula dibaiki pada bulan berikutnya ,barulah kemalangan jalanraya dapat dibendung sepenuhnya.

Masalah baiki kereta ataupun kenderaan awam pada pengusaha adalah salahsatu beban yang tidak boleh diperlekehkan  kerana setiap kenderaan yang ingin dibaiki memerlukan kos yang tinggi,jadi kepada pengusaha bengkel kereta ,bas dan lori haruslah mengenakan kos upah pada tahap minima supaya beban kepada kenderaan awam dalam masalah baiki ini dapat dikurangkan,sekaligus berjaya menyekat kadar kemalangan maut pada kenderan awam.

sekian buat kali ini dari blog mekanik  kereta,


Baiki kereta anda dan elakkan kemalangan maut.



Sunday, September 13, 2009

Maaf zahir batin




Kepada semua umat islam seluruh Malaysia dan seluruh dunia Eid ul Fitri diucapkan.Kepada pemandu kereta semua yang akan beraya ke destinasi masing-masing selamat jalan dan hati-hati semasa memandu,elakkan kerosakan tetapkan haluan dan ingat mereka yang tersayang-wassalam(kerosakan kereta)








SELAMAT HARI RAYA

Wednesday, September 9, 2009

McCurry's lawan McDonald's

Aku tertarik gak bila ada orang Malaysia yang berjaya dalam kes mahkamah ,menang dgn mat saleh la pulak,aku ingat korang pun tau pasal Mccurry lawan McDonald nie.Apa tidaknya menang dah tentu2 lain masakan dan lain hidangan,cuma aku belum cuba"dig' lagi kisah pasal McDota ngan McDonald ade ke?

Malaysian Chicken Curry

Si Suppiah pemilik McCurry ni kira hebat gak le boleh menang dgn McDonald yang dah lama dalam bisnes makan cepat ni(Fast Food),tapi aku ingat dia menang sebab dia pandai pusingkan McCurry tu jadi "Malaysian Chicken Curry " lah.Apa pendapat korang,betul tak?Si Suppiah ni lagipun dah duduk New Zealand 12 tahun woo lame tu dah tau gak kat mana nak kasi pusing mat saleh le!tak pasal2 McDonald kena bayar RM10000 lak kat Mc Curry!gelihati btul le!tak lama lagi McCurry ade le kat UK ngan US.

McDonald's

Tapi aku terpikir mana Bumiputra dalam perniagaan makan cepat nie takde ke yang nak keluarkan nama lebihkurang mat saleh KFC,MCDonald,kalau tak pun kasi komersilkan nasi lemak,kerepek dsbnya?Mungkin ade kot satu masa nanti!Letak le McKrepek ke McNasi Lemak ke,boleh ape!janji ade Mc. 



























Citer pasal negara orang ni pulak aku ade terdengar berita pasal negara Samoa yang ubah kedudukan pemanduan jalan dari sebelah kanan pemanduan ke sebelah kiri,pelik jugak tu tak naya ke pemandu kereta tak pasal2 duduk sebelah kiri,aku ingat negara paling banyak kemalangan lepas ni dah tentu Samoa.Kalau pegi Samoa duk repair kereta tentu bagus gak nie banyak kerosakan kereta kat sana kot!

Aku ingat diaorang ni nak ubah angin gaknya, dah lama pakai steering kanan nak tukar kiri pulak tapi bagi pengusaha bengkel besar2 tu boleh buat bisnes tukar steering kanan pi kiri kalau pi Samoa,dah tentu masyuk beb!



cukup dulu sampai sini, apa2pun semuga bahagia le sesiapa yang berjaya dalam apa jua yang dilakukan.Wassalam(kerosakan kereta).

Tuesday, September 8, 2009

Tips periksa kereta tanpa jumpa mekanik sebelum berjalan jauh

Rasanya tak lama puasa tup-tup dah nak raya lagi ,mana taknya lebihkurang beberapa hari dan minggu saja lagi.Cerita pasal raya memang seronok dapat balik kampung,kalau kat kampung,macam-macam ada,ketupat,rendang,dodol,wajik,semua itu wajib,yang lebihnya ada ramai sanak saudara boleh jumpa kemudian ada marhaban pulak, tak terkira  aktiviti banyaknya!


Raya-raya juga tapi sebelum sampai kampung tu nak kena periksa  kereta supaya tak tersekat ditengah jalan,bagi yang ramai penumpang dalam kereta tentu banyak hal jadinya,.Jadi di sini aku nak bagi sikit tips sebelum memulakan perjalanan balik kampung ni supaya kereta  tak sangkut di jalan.Sebenanya kita boleh pastikan kereta kita dalam keadaan baik sebelum perjalanan selain daripada servis yang biasa  buat  umpamanya:-

1)Bateri dan alternator-Kita pastikan enjin kereta dihidupkan dan cuba buka penutup air bater dan pastikan ada sedikit gelembung udara keluar dalam bateri tersebut setelah kita tambah airnya.(Ingat bagi bateri yang airnya dibawah kepingan plumbum kena ingat dan berhati2 kerana bila tuang air pun bateri itu akan rosak juga bila-bila masa,cadangan aku lebih baik tukar.)
Alternator pulak,cuba buka salah satu penyambung tak kira panel positif atau negatif semasa enjin hidup,jika enjin masih hidup maknanya alternator masih dalam keadaan baik selain daripada putus belting.



2)Belting alternator,aircond dan power steering

Di sini untuk elak kerosakan kereta kita ditengah jalan,pastikan 3 belting tersebut dalam keadan baik iatu tiada bunyi pelik dan tiada lembaran benang keluar dari tepi belting tersebut ,caranya cuba perhatikan power steering dulu kemudian aircond dan alternator,caranya urut dia pelan-pelan atau raba belting tu pelan2 untuk pastikan tiada lembatran benang ditepi belting.Bunyi pulak bila enjin hidup pada peringkat permulaan tiada bunyi seperti bunyi pelik seperti bunyi kuda kat dalam tv tu,maknanya belting ok.


3)Bearing
Rujuk post sebelum ini cuma satu aku nak tambah bila kereta sedang bergerak,masa  pakai pergi mana2 tu,jika rosak bearing ada bunyi seperti geseran macam bunyi bila kita garu kat seseuatu benda seperti meja dsbnya,itu maknanya bunya bearing dah hampir rosak atau haus(bahasa enjin)

4)Asap kereta
Kita juga boleh pastikan kereta kita boleh jalan jauh atau tidak dengan bau asap kereta,iatu bila bau dia hangit semacam(bau macam getah terbakar)hati-hati kerana kereta itu ada sedikit pembakaran minyak dan angin yang tak sekata maknanya karburator mungkin problem atau fuel injection problem(sumbat atau kotor),perlu di servis.



5)Akhir sekali hose minyak,tak kira minyak apa minyak brek ,minyak power steering,minyak klac pastikan cukup dan yang paling penting segala hose penyambungan tak bocor.

Jika dah pastikan semua itu ok maknanya kita tidak akan berdepan masalah kerosakan kereta di tengah jalan selain dari kemalangan jalanraya.

Hati2 bila bawa kereta dan pastikan nyawa orang tersayang dalam kereta terjamin.


Wassalam


Monday, August 31, 2009

Pesanan dan gambar pemasangan bearing roda dan pencucian kebuk silinder



Mungkin ada di antara pengguna kereta yang tidak pernah tahu ataupun tak mahu ambil tahu pasal keadaan kebuk silinder kereta atau bahasa omputihnya cylinder head selepas dan sebelum dibersihkan,kat sini aku sematkan beberapa gambar termasuk gambar keadaan pemasangan bearing roda kereta dan pemasangan skru bearing roda dan alat ganti yang digunakan untuk pemasangan tersebut.Kerosakan kereta begini amat kerap terjadi dan aku nasihatkan kepada pengguna kereta supaya hati2 bila bearing rosak kerana ia melibatkan nyawa pemandu kereta dan penumpangnya.Cuba pastikan mekanik letak gris bearing dengan tangan telah dilap atau bersih.Berhati2 sebelum terjadi kejadian buruk sempena hari raya nie jika pulang kekampung halaman.-sekian




wassalam-kerosakan kereta

Saturday, August 29, 2009

Pasal aircond kereta lagi



Pagi ni dah pukul 312 pagi aku baru je lepas tengok bola Arsenal dan MU,walaupun pasukan kegemaranku Arsenal tumbang tapi puashati kerana gamenya ok gak.Dah lama gak aku tak update blog ni jadi pagi nie aku pun tulih le pasal aircond sekali lagi,tapi tak banyak mane le cuma nak kasi tahu korang pasal gas aircond yang selalu dan sesuai digunakan untuk kereta lama dan model baru.

Ada dua jenis gas aircond kereta yang selalu digunakan iaitu gas R12 dan R134A,R12 nie selalu digunakan pada kereta lama ataupun kereta yang dah lebih umur 5 tahun keatas,bukan tak boleh digunakan pada kereta model baru tapi tak berapa sesuai kerana kandungan dalaman gas tersebut.
>


R12 tu boleh membawa penyakit kepada sistem aircond kereta.Jika digunakan gak akan membawa kepada kerosakan compressor dan cooling coil,tapi yang lebih senang kena penyakit ialah compressor,macam kena H1N1 gamaknya terus demam compressor tu dan terus le kong.Jadi aku nasihatkan kalau ada nampak mekanik tuang gas R12 nie kat kereta korang tolong beritahu dia gas tu tak sesuai.Kadangkala mekanik dan kedai ada yang nak untung lebih tuang gas R12 nie sebab ianya murah dari R134A.

R134A pulak adalah gas yang sesuai digunakan pada kereta model baru zaman sekarang yang umur tak lebih 5 tahun dikeluarkan dan kalau kereta malaysia selalu digunakan pada kereta wira,perdana,waja termasuk kereta perodua dsbnya.

Kandungan gas warna hijau nie memang lebih ringan berbanding R12,jadi hati2 bila memilih gas aircond kereta.Kereta jepun kebanyakannya memang boleh gunakan R12 dan R134A tapi aku nasihatkan tuang R134A jika kereta korang masih baru supaya tak dapat penyakit pada compressor kalau dah dapat nanti bertambah sakit le poket korang sumer.

Sekian untuk kali ini semuga jumpa pada topik lain pulak.Jika nak tanye pasal kereta sila le tinggalkan komen nanti aku jawab bila ade yang tinggalkan komen,jadi selalu le lawat page nie ataupun bookmark je dan tengok ok.sekian wassalam.



wassalam-kerosakan kereta

Tuesday, August 18, 2009

Kereta Honda Tomok

Tomok dan keluarga

Siapa yang tak kenal dengan Tomok,semenjak beliau menjuarai pertandingan One in a Million ,nama Tomok tak lekang dari bibir peminat beliau dan tetrbaru Tomok telah menimang cahayamata dari perkahwinan beliau.Walaupun sibuk dengan show dan rakaman Tomok tak melupakan hari-hari bersejarah dalam hidup beliau.Semuga beliau bangga dengan apa yang beliau lakukan bersama kereta dan keluarga tercinta.

 

 (di kemaskini pada 02/10/2012)


     Tomok dan Kereta (post terdahulu)


Barangkali orang lain akan cakap saya yang mencari nahas sebab beli kereta lama, tetapi sebenarnya saya sudah lama menyimpan hasrat untuk memiliki kereta jenis ini.
Kini saya amat berbangga melihat kereta ini nampak cantik dan trendy di depan mata. Segala usaha dan penat lelah saya menyimpan wang untuk kereta Civic EG4 ini akhirnya berbayar,jelasnya sambil merenung kereta itu yang berada di depannya.

Lantaran itu, tidak hairanlah apabila Tomok yang sudah mengabdikan diri dalam dunia seni sejak sedekad lalu bersama New Boyz begitu menyayangi kereta tersebut.

Ia dijaga dan dibelai dengan baik sekali oleh tuan punya kereta yang juga merupakan juara kepada rancangan realiti popular, One In A Million musim ketiga .

Kereta lama Tomok, Perodua Kancil yyang dibeli pada tahun 2000 sebelum menggunakan Honda Civic EG4 itu juga masih tersimpan dengan baik.

Dipetik dari Kosmo online oleh Faizal Shaharun-wassalam dari kerosakan kereta

Monday, August 10, 2009

ini baru betul rosakan kereta

TENGOK VIDEO DI SINI


aku pun duk p.k ni,dah lama gak aku dalam automotif ni,tapi camane pulak kereta tu boleh spring terbalik,bila jek kat belakan depan turun tapi kereta tu pusing semula,ni kereta spring ke apa!
Apa2 pun tahniah lah sapa yang ambik video ni superb le!hai kerosakan, baru betul kerosakan kereta !hehe!

Friday, August 7, 2009

Autoshow yang agak menarik

Saja aku ambik video ni cuma nak berkongsi sedikit autoshow yang diperkenalkan dalam ni,sama2 kita saksikan!

______________________________________________________________________________


TENGOK VIDEO DI SINI-nokookie.com



wassalam dari kerosakan kereta

Thursday, July 30, 2009

Tip adsense bagaimana meletakkan iklan adsense ditengah post

Salam,

Ramai orang telah memperkatakan tentang meletakkan iklan adsense ditengah-tengah blogpost mereka tetapi kebanyakannya dalam bahasa inggeris.Oleh kerana keperhatinan aku nak tulis pasal adsense tip ni aku beritahulah apa yang aku dapat belajar dan praktikkan dalam meletakkan iklan adsense ditengah blogpost.Kod yang terdapat dalam blog baru dan lama adalah seperti berikut:-

Dalam blog lama kod tersebut adalah seperti ini,korang cuba cari kod html <$BlogItemBody$> dan gantikan dengan kod di bawah ini.

-------------------------------------------------------------------------------------


<div id=”prv<$BlogItemNumber$>”></div>

<div style=”clear:both;margin:10px 0″>

<!– Kod AdSense –>

</div>

<div id=”fst<$BlogItemNumber$>”>


<$BlogItemBody$>

</div>

<script type=”text/javascript”>

var obj0=document.getElementById(”prv<$BlogItemNumber$>”);

var obj1=document.getElementById(”fst<$BlogItemNumber$>”);


var s=obj1.innerHTML;

var r=s.search(/\x3C!– adsense –\x3E/igm);

if(r>0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+16);}





-------------------------------------------------------------------------------------

Manakala dalam blog baru pula cuba cari kod html <data:post.body/>dan gantikan dengan kod di bawah ini.

-----------------------------------------------------------

<div expr:id=’”aim1″ + data:post.id’></div>

<div style=”clear:both; margin:10px 0″>

<!– Kod AdSense –>



</div>




<div expr:id=’”aim2″ + data:post.id’>

<data:post।body/>



</div>

<script type=”text/javascript”>

var obj0=document.getElementById(”aim1<data:post.id/>”);


var obj1=document.getElementById(”aim2<data:post.id/>”);

var s=obj1.innerHTML;

var r=s.search(/\x3C!– adsense –\x3E/igm);

if(r>0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+16);}

</script>



--------------------------------------------------------------------------------------

Tetapi banyak percubaan ini gagal kerana kebiasaannya kod ini perlukan satu lagi converter untuk mengalihkan kod tersebut kepada kod yang sesuai untuk template.Kod yang asal kebiasaannya tidak diterima oleh google jadi korang perlukan kod converter yang boleh korang dapat di link bawah ni!

Kod converter


Dan pastikan setelah kod iklan adsense tersebut telah di convert masukkan semula dalam kod html korang.Setelah save template tu korang boleh cuba letakan iklan google adsense dengan gunakan simbol dan perkataan ini:-

<!– Kod AdSense –>

Senangkan,Selamat mencuba dan berjaya dengan google adsense.wassalam

Saturday, July 25, 2009

Touch up body kereta


Kereta korang boleh digunakan selama mana korang mahu kalau korang sentiasa menjaganya.Dalam keadaan ekonomi yang serba menbangun ini sudah tentu korang nak kereta korang boleh pakai lama kan ?jadi sendiri mau ingatlah beb!

Walaupun aku ni foreman tapi aku nak juga kasi tau pasal touch up body ni kena jaga gak supaya kereta nampak cantik dan lepas tu kalau ada lah rosak pasal enjin korang fikir2kan pasal kereta korang dah cantik jadi jangan lah kasi rosak enjin pulak sebabnya kalau enjin rosak body cantik boleh letak kat muzium kereta tu beb!

Kalau korang selalu tak kisah pasal touch up body ni kereta korang jadi lebih teruk sebab batu kecik,tar jalan dan bendalah yang boleh melekat macam cat ke, dsbny jadikan kereta korang berlunbang-lubang pada akhirnya,jadi kereta tu tak berapa sesuai pakai lama.

Aku sarankan korang hantar ke kedai body kereta ataupun kalau korang malas ke atau nak jimat lagi boleh guna thinner ckit je!Yang nie penting ckit je tau,ambik kain bersih letak thinner 4-6 titik je kemudian gosok kat mana kena cat atau tar jalan pelan2 kalau tak cat sumer tanggal nanti, kereta korang jadi lebih tak cantik dah kena touch up cat baru lak nak kasi samakan warna.


Kat bumper pun boleh gak kasi bersih tapi kena ingat pesanan tadi( penting ckit je tau,ambik kain bersih letak thinner 4-6 titik je kemudian gosok pelan-pelan)

Kalau korang nak senang antar kat ketuk body suruh dia touch up tapi jangan lupa sediakan ongkosnya!Kalau nak citer pasal ketuk dan cat ni banyak lagi tapi aku nak sentuh pasal wiper pulak,selalunya wiper bila kena panas lelama jadi tak berapa bagus bila sapu air kat cermin depan kereta,jadi biasa-biasakan le bila cuaca panas dah tu letak kat open air parking pastikan wiper korang angkat supaya tak le asyik beli wiper je!Kejap2 beli wiper , korang kena panggil mamat wiper nanti!HaHa!

Aku ingat lain kali kita jumpa lagi pasal lain pulak berkenaan kerosakan kereta dan hidup ini,ada kaitan tu kereta dengan hidup ni sebab kita tak lari dari hidup dengan memandu kereta. Sekian

Sunday, July 19, 2009

Malaysia VS Man United


Ini adalah keputusan penuh dari Malaysia lawan MU dua hari lepas,kepada pembaca blog terimakasih semuanya dan semuga pasukan Malaysia akan lebih mantop pada masa-masa akan datang.
wassalam-kerosakan kereta


_________________________________________________________________________________
TENGOK VIDEO DISINI

Saturday, July 18, 2009

Lawak kereta bukan rosakkan kereta

Cuba korang pulak saksikan sedikit mengenai clip video ni,apa komen agaknya yang korang boleh letak kat sini?Dah tengok berapa kali pun rasa macam tak lawak tapi hai ntahlah! _________________________________________________________________________________

TENGOK LAH DISINI

Nak kata lawak macam tak lawak,Wassalam(kerosakan kereta)!

Manchester United lawan malaysia


Malam ni malam sabtu,cuaca pun ok gak,aku harap Malaysia dapatlah mencabar Manchester United dalam perlawanan bola MU jelajah Asia.Aku harap sangat lah malaysia dapat skor sekurang2nya satu gol.Kalau nak tengok sejarah bola malaysia nie tak pernah menang lah dah masuk enam kali kalah,Hai lah Malaysia,tapi apa2 pun aku sokong pasukan negara seratus peratus.

Malam nie pun aku tak berapa ade idea nak citer pasal kerosakan kereta nie walaupun dah lama sangat aku main kereta nie, baik yang mewah mahupun yang serabai.Nasiblah kereta yang serabai tu tapi serabai2 pun kereta jugak beb!

Ada tak yang terlepas pasal pemain Mu malam ni,kalu ada aku nak senaraikan buat tatapan semua mana tau korang lebih arif pasal pemain MU ni,aku kurang ckit sebab aku sokong Arsenal,ah lotih nak citer bnyk ni korang perhatikan btul2 ya! antaranya:-

1)Edwin Van Der Saar
2)Tomasz Kuszczak
3)Ben Foster
4)Jonathan Evans
5)Patrice Evra
6)Rio Ferdinand
7)Nani
8)Gary Neville
9)Wes Brown
10)John O Shea
11)Wayne Rooney

Nama2 nie sumer besar kat persada bolasepak tapi agak2 le nama pemain kita cam Safee Sali tak boleh ke tersenarai pada ,masa akan datang?Bukan main utk MU main tuk Malaysia le tapi tahap dunia!Aku ingat boleh kalau kena cara dan latihan yang jitu camana pendapat korang? sama ke?


 wasalam-kerosakan kereta

Sunday, July 12, 2009

Mansuh PPSMI


Oleh kerana blog ini ku reka untuk melontarkan pandangan peribadi serta menyentuh isu semasa disamping topik-topik pasal kerosakan kereta jadi hari ini ku ingat nak conteng sedikit pandangan mengenai PPSMI (Pembelajaran dan pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris)

Memang semua sedia maklum dah 6 tahun PPSMI ni berjalan dan impak yang ketara serta tak ketara dah banyak timbul seterusnya menimbulkan banyak isu kepada sekolah,guru dan murid2.Banyak kebaikan dan keburukan dalam PPSMI ini dan aku sempat mendengar beberapa perbincangan di corong2 radio pasal PPSMI nie.

Walaupun Timbalan menteri kita dah mansuhkan pasal PPSMI ni tapi orang banyak yang tak puashati dan tak kurang gak yang puashati sebab matematik dan sains tak perlu belajar dalam bahasa inggeris.Tapi pada aku tujuan orangramai nak mempertingkatkan lagi penguasaan bahasa inggeris bukannya nak maju dalam bidang sains dan matematik itu yang kerajaan mansuhkan tu, terus kuar banyak lagi alternatif lain untuk meninggikan penguasaan bahasa inggeris para pelajar.

Keburukan paling ketara ialah ramai pelajar kita setelah ada PPSMI nie jadi teruk keputusan mereka pasal tahap penguasaan bahasa inggeris mereka rendah sangat terutama kat luarbandar ,ada tu yang pandai matematik dan sains bila kena penangan PPSMI nie terus menjunam keputusanya dek bahasa omputih nie.

Yang baiknya pulak ramai pelajar dah berlumba2 kejar bahasa inggeris nie tapi pada akulah mansuhkan ke idak sama saje cuma yang nak kena pikir sekarang nie bagaimana nak ramai kan lagi pelajar lelaki yang berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat menara gading tu yang penting terutamanya kaum melayu makin lama makin kurang kenapa gaknya ya?

Semuga selepas dah mansuh dan ada lak cara-cara yang dikemukakan kerajaan pasal nak kuasa bahasa inggeris di sekolah2 ni aku harap ramai lah saintis dan angkasawan serta ahli genius matematik pada masa akan datang,Insyallah!
Sekian dulu.wassalam(kerosakan kereta)

Wednesday, July 1, 2009

Pasal aircond kereta


Hari ni dah 2 hari dalam bulan Julai dan kebiasaannya bagi mereka yang makan gaji dan yang berprofession tinggi mungkin dah dapat gaji ataupun dah abis gaji dibelanjakan (he!he!).Tapi kalau bagi orang berniaga tentu pening lak dah masuk bulan baru je nak kena bayar mcm2,supplier berderet mintak utang jadi pokok pangkalnya dalam hidup nie ade saje yang nak kena diselesaikan.

Tapi hari nie bukan ini yang aku nak citer kat korang sumer,hari nie aku rase nak tulis pasal aircond kereta lah pulak.Aku ingat dah lame aku tak tulis pasal kereta ni jadi hari ni aku ambik kesempatan nak beritau pasal AIRCOND kereta ataupun bahasa melayunya PENGHAWA DINGIN.

Kalau citer pasal aircond kereta nie ada 4 komponen utama iaitu compressor,condenser,cooling coil dan gas filter.4 komponen nie pulak ada fungsi masing-masing la pulak dan aku andaikan korang sumer lum tau jadi aku kasi tau le serba sedikit ya!.

Prosesnya berbunyi macam nie ,gas yang ditabung di gas filter (botol aluminium hitam disebelah kiri atau kanan dalam enjin) akan disalurkan ke compressor,yang nie penting sebab gas akan melaluinya dan di 'press' supaya gas tu jadi sejuk terus dilalukan ke condenser untuk melikatkannya, macam susu condensed milk tu le.Selepas sumer kerja "press'dan"condensed' nie selesai gas tu akan disalurkan ke cooling coil untuk kerja terakhir iaitu penyejukan,dan dari situ le kita dapat gas sejuk yang kuar dari corong aircond dalam kereta korang tu.

Begitulah serba sedikit pasal aircond gas nie tapi tujuan aku tulis nie nak beritau selalu pengguna kereta nie akan hadapi masalah aircond tak sejuk dan berwap,jadi untuk kesenangan sumer ade beberapa sebab ia jadi begitu:-

1)compressor tak berfungsi-samada masalah wiring atau compressor dah rosak
2)compressor takde minyak dan bering yang rosak
3)cooling coil bocor
4)condenser bocor
5)terdapat hose penyambungan yang bocor
6)gas filter yang dah lama digunakan.

Kesimpulannya dalam banyak2 sebab tu yang paling banyak sekali ialah compressor jadi compressor nie selalu bawa masalah paling tinggi,so kalau korang pi woksyop pastikan mekanik check minyak compressor ade, supaya ianya tak jam dan bukan korang tak tau harga yang paling mahal dalam komponen aircond ialah compressor jadi pastikan mekanik check compressor disamping sebab yang lain juga!

Pesan yang terakhir aku nak kasi tau ialah kalau tukar compressor pastikan mekanik servis cooling coil dan gas filter kalau boleh ditukar baru le sejuk macam kat Genting HIghland gamaknya dan jadi beku korang duk dalam kereta!

Setakat ini dulu la ya nantiku bawa citer lain pulak!






1.Compressor
2.Filter
3.Expansion valve
4.Fan clutch/Blades
5.Blower
6.Radiator/Condenser/Fan motor
7.Heater control valve
8.Heater core
9.Evaporator core
10.Hose Fitting

wassalam-kerosakan kereta

Saturday, June 27, 2009

Jenaka Michael Jackson

Salam,

Sekarang nie duk sibuk orang memperkatakan pasal Michael Jackson,jadi aku luangkan sedikit masa aku yang tak berapa banyak nie nak citer gak le pasal si mamat nama Michael nie!

Dia lahir tahun 1958-betullah tu dah 50 tahun umur dia, meninggal lak 25 hb Jun 2009.Bila meninggal dunia je dia nie ditinggalkan lak 3 orang anak termasuk sumer bekas isterinya yang tak berapa nak janda le sebab sumer pun dah kena cerai!Hero gak dak Michael nie!

Kalau citer pasal lagu dia banyak sesangat la diantaranya Billie Jean,Beat it,Thriller dan banyak lagi yang top le meletup giler,sampai ada yang bunuh diri,giler pun ade le pasal dak Michael nie!Aku dengar citer lagi dia nie dah masuk Islam ntah betul ke idak wallahualam,kalu betul tu alhamdullilah,semuga dia nie dikebumikan cam orang islam dan ditempatkan sebagai muslimin!Insyaalllah


Kalau citer pasal lagu dia nie ade satu waktu mase aku sekolah dulu agak2 dalam tahun 1998 lagu Beat it le kalau tak silap , dia leh jalan cam robot nak jadi cerita aku try lah dan tunjukkan kat kekawan pulak tu aku tak perasan aku tarik kaki sikit2 jalan cam robot sedar2 aku dah dalam longkang,abih aku diketawakan teruk gak lah abih kasut aku baru basuh,jadi hitam setokin lencun da nasib baik dah balik sekolah kalu tak sekolah pakai setokin busuk le aku!Hailah nasib!HaHa!

Itu baru sedikit dari aku pasal dak Michael Jackson nie,aku ingat korang punya giler ngan dia nie mungkin lagi dahsyat dak,tapi apa-apa pun aku memang tabik dia nie hebat betullah lagu dia dan show dia walaupun aku cuma nengok tv je tapi memang thebat,pendekkata dia nie memang Legend le walaupun dulu dia nie tak berapa putih!HaHa!

God bless u lah Michael!


TENGOK DI SINI 

wassalam-kerosakan kereta

Saturday, June 20, 2009

Selamat hari bapa


Salam kepada pengunjung,

Aku ingat aku nak tulis pasal hari bapa,jadi pepagi 21 jun 2009 nie aku lontarkan sedikit pandangan dan pendapat pasal hari bapa,sebab aku pun bapa gak!Aku nak tulis bebanyak aku bukan cikgu sekolah jadiku tulih la mana yang aku ade kat kepala otak tak seberapa nie!

Aku sendiri pun dah lama teringin nak jadi bapa maklumlah aku lambat jadi bapa lepas 10 tahun berumahtangga baru dapat .Bukan takleh pakai cumer aku pakai gear 2 je tu yang lambat sikit tu!Kat sini aku pun tulis le pasal hari bapa yang aku sndri pun tak tau kenapa lak sumer org sambut ,mungkin korang sumer lebih arif!


Pasal bapa nie sumer orang dah tau jadi bapak banyak tanggungjawab tapi sebenonya pada aku tak banyak pun asalkan dapat bawak anak jadi udah le sebab aku p.k. le nak corakkan bebanyak pun anak- anak punya kepala sendiri ,otak sndri(bukan robot le!) jadi bapak2 zaman skrg nie lebih kepada tanggungan lahiriah (pakai,makan,minum,pelajaran dan agama)

Zaman berubah,pembangunan bertambah,persaingan jadi sengit dalam apa saja pelajaran,sukan,pekerjaan,perniagaan dan yang dah jadi trend lak skrg pasal teknologi pun orang bersaing,pendekkata pasal apa saja lah,korang jangan salah paham lak pasal makan orang tak bersaing tu dalam pertandingan makan je,kalau korang bersaing pasal makan korang jawab sndri bila sakit perut ya!

Apa yang aku nak beritau ni jadi bapak nie dah jadi mencabar lak sebab peratus dalam sumer bidang dah jadi sikit baik pelajaran,sukan,perniagaan,pekerjaan dan banyak lagilah sumer kena bersaing jadi nak siapkan anak macam2 orang buat zaman skrg,ade tu pasal pelajaran sampai lotih bonar le budak tu pi skolah dengan angkat beg berat dahtu pi tiusyen,kekadang aku gelak gak nengoknya dah cam keroje bajak sawah pulak keletihan!

Tapi aku tabik betul kat bapa2 yang sediakan segala-galanya buat anak2 dia jadi kat sini aku bangga betul  jadi bapa nie sebab kepada saper yang dah jadi bapa tu 'SelamatHari Bapa' dan jangan lupa sediakan bab akhirat ya!(hah! nie ustaz pesan nie!)


Selamat Hari Bapa


Saturday, June 6, 2009

LawaKing repair kereta

Ini adalah coretan lawak yang aku suka lihat mengenai kereta yang dilakonkan oleh pelawak tempatan entah darimana aku pun tak tau-tengok sendirilah! _______________________________________________________________________________________ TENGOK KAT SINI

wassalam-kerosakan kereta

Saturday, May 30, 2009

Macamana yang sebaiknya pasal servis kereta

Pertama sekali mengenai servis kereta,ramai orang tahu kalau servis keta je kena ganti minyak hitam dan oil filter dan yang mana pandai pulak tu bagi je kat foreman suruh servis,memang betul pun tapi kita sebagai pengguna nak kena tahu gak serba sedikit pasal servis nie,Nak tau apa sebabnya ialah bila kita tak tau langsung selalunya mekanik cuma tukar minyak hitam,oil filter dan plug tapi yang sebenar-benarnya servis ialah tukar tiga parts tersebut ditambah dengan senarai dibawah dan pastikan sumer yang 10 nie mekanik dah periksa:-

1) periksa air bateri jangan sampai tak cukup
2) periksa air radiator jangan biarkan tak penuh
3) periksa timing belt supaya senang tau patut ke kena tukar
4) periksa belting dan bearing supaya tau mane yang dah bunyi dan haus
5) periksa 'air filter'sebab ini adalah jika dah hitam berkeladak enjin cepat semput
6) periksa water coolant supaya tahap kepanasan enjin terkawal
7) periksa alternator samada berfungsi atau tidak
8) periksa segala minyak yang berkaitan seperti minyak brek,minyak clutch dan minyak gear
9) Periksa kabel plug samada masih boleh digunakan supaya enjin tak dipacu kurang kuasa api
10) Periksa sumer hose mana tau ade yang bocor lebih2 lagi hose minyak petrol.Itu yang selalu keta teerbakar tu sebab hose petrol bocor.

KLIK SINI UNTUK VIDEO EKSKLUSIF SERVIS KERETA





Tu lah pasal aku kasi tahu nie supaya semua dapat iktibar dan manafaat yang berguna untuk kita dan suku sakat kita ye termasuklah aku gak lebih-lebih lagi dah hampir musim raya 2013.Amin Ya Rabbal alamin!

Coretan pengenalan





Salam kepada semua pengunjung blog,

Ku mulakan dengan lafaz bismillah sebagai pengenalan kepada semua.Terlalu banyak yang ingin ku coretkan dan terlalu sikit pula masa yang dapat ku luangkan untuk tatapan semua.Memang dah 20 tahun aku menceburkan diri dalam bidang baiki kerosakan nie dan dalam tempoh itu gak aku dah jumpa macam2 kerenah kereta termasuklah tuannya sekali.(Jgn marah hah!)

Nak ku luahkan tak dan pulak masa,jadi kepada semua aku akan update blog ini setiap masa so semua pengunjung jangan risau ade lah yang tentu dapat manafaat darinye.

Ini hanya sebagai permulaan bak kata orangtua2 dessert dulu la dah tu baru mentekedarah.

Pengenalan kena panjang ke,ntah aku pun tak tau kalau suka ,korang baca kalu tak, korang skroll le nanti bila dah banyak label kat bawah tu,semuga semua dapat manafaat darinye ,Insyaallah

Aku tulis sumer pasal kerosakan kereta atau yang sama dan sipi2 same je lain dari tu pasal makan ke,pasal tido ke yang tu korang tanye korang jawab sendiri ya!


wassalam!!!!