Friday, August 26, 2011

DIY eksklusif video bagaimana melakukan servis kereta


Salam,

Rangkaian video dari admin blog kerosakankereta ini adalah video ekslusif bagaimana melakukan servis kereta (DIY), yang dihasilkan untuk membantu dan memudahkan serta memberi pelajaran bagaimana servis kereta dilakukan.Video eksklusif 6 siri ini memperlihatkan alat yang sesuai untuk membuka dan mengunci alatganti seperti oil filter dan skru minyak hitam di bawah engine.

Disamping itu video eksklusif ini juga memperlihatkan alatganti yang perlu digunakan setiap kali membuat servis kereta.Video ini juga menyertakan sekali bagaimana menggunakan kertas penanda meter dan bagaimana  kilometer dicatatkan dan mengapa ianya perlu untuk penjagaan kereta anda.Semuga ia berjaya memberi sedikit sebanyak manfaat kepada semua.




 






Tuesday, August 23, 2011

Penjajaran roda dan Penyeimbangan Tayar (alignment and balancing)



Aspek keselamatan adalah perkara amat penting sekali dalam pemanduan,tambahan lagi bila tiba musim perayaan seperti hariraya .Ramai yang nak berhariraya bersama sanak saudara dikampung dan tak kurang juga yang berhariraya bersama-sama sahabat handai,rakan taulan ditempat-tempat yang jauh dari tempat bermastautin dsbnya.

Pada tahun 2009 aku pernah sentuh aspek keselamatan sebelum memulakan perjalanan jauh menaiki kereta tetapi hanya sekitar keadaan enjin,brek,hose dan belting.

Tips periksa kereta tanpa berjumpa mekanik

Pada post kali ini suka aku titikberatkan pada penjajaran roda dan penyeimbangan tayar(allignment dan balancing) kerana ramai yang telah menggunakan kereta baru dalam jangkahayat tidak lebih dari 3 bulan dsbnya.

Alignment(Penjajaran)

Alignment dan balancing roda adalah amat perlu untuk sesebuah kenderaan seperti kereta lebih-lebih lagi untuk perjalanan jauh dengan berat muatan yang lebih pada musim perayaan ini walaupun kereta anda berusia tidak lebih dari 3 bulan.

Ini adalah kerana roda kereta yang digunakan adalah telah diuji dan disesuaikan untuk menampung berat dan muatan tertentu pada kelajuan maksima yang tertentu.Jika kita selalu menggunakan kereta kita mungkin pergi kerja dan balik sahaja sudah tentu kurang dari 3 orang penumpang dan  halaju maksima ditambah dengan trafik jam tidak melebihi 110 pada setiap masa.Untuk itu kereta tersebut telah terbiasa pada berat dan halaju sedemikian ,jadi bila alignment dan balancing  yang sedikit tidak elok sukar dikesan.


Balancing (Penyeimbangan tayar)

Pada suatu halaju yang agak tetap dihighway alignment dan balancing pada tayar dan roda adalah punca utama banyak kemalangan terjadi bila kereta sukar dikawal pada kelajuan melebihi 90 km sejam.Pada waktu tertentu keadaan roda akan menjadi tidak seimbang pada kawasan angin lintang dan jalan yang rata serta hentaman angin dari kenderaan memotong,itulah sebabnya alignment dan balancing roda amat perlu diperiksa sebelum memulakan perjalanan jauh anda.Pemeriksaan yang tidak melebihi satu jam dan kos dibawah rm50 mungkin banyak manafaatnya dan mungkin juga menyelamatkan nyawa anda dan keluarga.

Luangkan sedikit masa untuk memeriksa alignment dan balancing kereta anda untuk keselamatan keluarga dan mereka yang anda sayang.

sekian,


Lihat video kebaikan penggunaan chamber dalam penjajaran roda kereta


Saturday, August 20, 2011

Cuci kereta anda!

Salam ramadhan al mubarak,




Rasanya banyak tempat aku pegi dah untuk rasa camana mesin  cuci kereta bekerja ,tapi yang ini lum dapat rasa lagi.Ada sesiapa yang bercadang nak buka car wash cam gini?

Sunday, August 14, 2011

Sekadar hiburan di malam 15 ramadan 2011!


Kereta ni banyak ada kat pasaran,kalau terasa nak guna kereta sport sila lah berkunjung kemana-mana kedai mainan ,tentu ada,tapi kalau warna pink mungkin terhad kot!

Kereta jenis ni pulak memang banyak kat pasaran,kereta Malaysia lah katakan,tapi kalau no plate yang tertera ni ada sorang je kot yang pakai walaupun tak sama dgn WWW1 Sultan Johor tapi kira ok kot untuk tuan kereta ni melaram satu kampung!


Dah tengok 2 gambar kereta ni dah tentu dua-dua pun anda boleh pakai dan miliki tetapi jangan pulak terasa nak pakai gambar ke3 ni pulak ,kalu nak pakai gak boleh,tapi mengucap dululah ya!

Selamat bersahur dan ramadan 2011
sampai jumpa lagi!

Friday, August 12, 2011

Penggunaan Alexa ranking dalam menambahkan traffic





Ramai yang beranggapan bila mereka berjaya meletakan sesebuah blog dikedudukan teratyas samada di Google,Yahoo ,Bing dsbnya ,mereka akan berjaya juga didalam menjana traffic untuk blog tersebut.Tetapi ini bukanlah berakhirnya sesuatu cara yang lebih efektif untuk menjana traffic ke blog anda.

Ramai diantara blogger yang tersalah anggap mengenai Alexa ranking ,mereka beranggapan penyenaraian Alexa dalam ranking blog adalah tidak membawa apa-apa malah tidak berjaya menarik pengunjung ke blog dan seterusnya berjaya menjana pendapatan samada melalui adsense,iklan dsbnya.

Alexa adalah sebenarnya platform yang paling efektif masakini untuk seorang blogger bergerak lebih pantas untuk menjana keuntungan melalui blog.Anda bukan sahaja boleh menjana di lokasi anda malah lebih dari itu jika meletakan Alexa ranking,Alexa toolbar dan Alexa widget di blog anda.

Untuk lebih berjaya menarik traffic anda harus lebih kreatif dalam penulisan blog serta post yang lebih terkini dan tidak kurang penting juga selitkan sedikit post  yang ada kena mengena dengan Alexa supaya anda lebih berjaya dalam penjanaan traffic serta menambahkan pengunjung ke blog anda dan seterusnya pendapatan dalam Google Adsense.

Dapatkan Alexa segera di -Alexa dot com
Selamat maju jaya,


Monday, August 1, 2011

Akhirnya zaman dan teknologi

Bermain game sepert xbox halo reach adalah sesuatu yang amat menarik dan memerlukan seseorang berfikir secara tepat dan penyelesaian segera dalam suatu situasi.Akantetapi ramai yang tidak menyangka akan keburukan sesebuah permainan samada online ataupun tidak.

Tertarik dengan artikel mengenai seorang remaja yang mati kerana duduk pada posisi yang sama kira-kira 12 jam sehari  di Yahoo membuatkan aku terfikir adakah seseorang yang menghabiskan masa berjam lamanya di depan komputer akan membawa mudarat secara tidak langsung kepada penggunanya .

Komputer digunakan secara meluas dalam kehidupan samada dalam kerja seharian ataupun semasa berinteraksi dirumah.Adakah ini termasuk dalam salahsatu penyebab ramai manusia yang menghidapi pelbagai jenis penyakit pada zaman ini.Sains belum dapat membuktikannya secara telus tetapi semakin ramai yang mati kerana pelbagai penyakit moden dan wabak yang yang berbagai nama seperti e-coli dsbnya.

Teknologi yang semakin maju dan canggih ini masih terdapat keburukannya pada manusia samada secara langsung atau tidak,tetapi ia tetap ada keburukannya terutamanya kesihatan manusia.Sedar atau tidak sedar kemajuan yang seperti ini adalah salah satu kebaikan utama pada sistem penjanaan generasi tetapi disebaliknya ada kesan sampingan terhadap generasi akan sekarang dan akan datang.Ianya sepert kanser yang merebak secara diam dan mungkin juga seperti menyara sejenis parasit dalam tubuh manusia.

Apa yang ingin disampaikan penulis adalah kesan teknologi sebenarnya mengundang lebih penelitian manusia kepada kebarangkalian jumlah manusia yang akan lenyap secara perlahan-lahan dan membawa kepada akhirnya penaklukan manusia dibumi Tuhan ini.